top of page

Ev Yapımı Grissini


Sağlıklı yaşamak, şu içinde yaşadığımız dönemde biraz çarptırılmış bir olgu. Zayıf kalmak için kendimizi “light” ürünlere teslim ediyoruz; tadı olmayan domatesler, şişirilmiş salatalıklar yiyoruz; GDO’lar, MSG’ler havalarda uçuşuyor. Her şey birbirinin aynı tattığı gibi, hiç bir şey bir şey gibi de tatmıyor.
Çözüm, Bodrum’a gidip domates yetiştirmekte değil elbette. Dünya akıl almaz bir kuraklıkla karşı karşıya, çok yakında nereye gidersek gidelim bu gerçekten kaçacayacağımız bir zaman gelecek. Amacım elbette moral bozmak, çözümsüz sorunlarla boğmak değil kimseyi. Sonuçta büyük bir petrol şirketi sahibi değilseniz yapabileceğiniz şeyler az, ama hiç değil.
Kendinizden başlayın; ailenizden ve mutfağınızdan… Ne olduğunu bilmediğiniz şeyi yemeyi reddedin. Sürekli aldığınız ürünlerin etiketlerini okuyun ve ben ne yiyorum diye sorun. Bedeninize iyi bakmak daha kaliteli bir hayat yaşamak için şart, o zaman onu nasıl ve neyle beslediğinizi bilin.
Rejim sırasında ya da atıştırmalık olarak yediğiniz grissinileri yapmanın ne kadar kolay olduğunu bilseniz yine de alır mıydınız? Hazır grissiniden daha az kalorili, daha lezzetli ve içinde ne olduğunu bildiğiniz grissini tarifi…
Toplam 20 adet
1 adet/50 kalori
Malzeme:
140ml Ilık su
7g Yaş maya ya da 3g kuru maya ya da 2g instant maya
5g Tuz
25ml Sızma zeytinyağı
2g Pekmez
250g Un
+
3g parmesan (isteğe bağlı)
+
üzeri için (isteğe bağlı)
susam
çörekotu
haşhaş
Ekipman:
Tartı
Mikser / elle karıştıracaksanız karıştırma kabı
Süzgeç
Merdane
Büyük bir bıçak
Bardak
Kaşık
Spatula
Streç film
Yapılışı:
70g ılık suyu bir bardakta, kaşık yardımıyla yaş maya ve ya kuru maya ile karıştırın, eğer instant maya kullanıyorsanız doğrudan una karıştırabilirsiniz. Elinizdeki pekmezi de bardağa ilave edin ve karıştırın. Şeker, mayanın aktive olmasına yardımcı olur; yanı sıra tuz mayanın gelişmesini engeller.
Yaş mayayı hiç bir zaman su ile karıştırmadan tuz ile temas ettirmeyin. Unu bir süzgeçle eleyerek kabınıza koyun; zeytinyağı, kalan suyu ve tuzu da ilave edin; üzerine maya karışımını ekleyin ve karıştırın. Eğer parmesan ya da başka bir peynir kullanacaksanız onu da ilave edin. Hamur kıvamının ele hafifçe yapışır ama vıcık vıcık olmaması gerekiyor. Makinayla 3dk, elinizle 7-8dk iyice karıştırın. Tarifin oranını arttırdıkça karıştırma süresi uzayacaktır. Bir streç filmi çok az unlayarak hamurunuzu ortasına koyun ve dolaba kaldırın.
30 dakika dolapta dinlendikten sonra streci açıp yapışmaması için azıcık unladığınız tezgahta merdane yardımıyla 1cm kalınlığında açın. Mümkün olduğunca kare biçiminde açarsanız grissini boyutları birbirinin aynı olacaktır. Büyük bir bıçak yardımıyla 1cm genişliğinde kestiğiniz hamuru tepsinize dizin. Hamur parçalarının birbirine mümkün olduğunca benzemesi çok önemli, çünkü eşit pişebilmeleri için eşit olmaları gerekir. Yoksa daha ince parçalar çok kıtır olduğunda, daha kalın parcalar ekmek dokusunda olacaktır. Dilerseniz üzerine çok az zeytinyağı sürüp haşhaş, susam ya da çörekotu serpebilirsiniz. Eğer üzerine zeytinyağı sürmüyorsanız streç filmle hafifçe kapatıp havayla temas etmesini ve kurumasını engellemelisiniz.
Fırınınız rezistanslıysa 200, konveksiyonelse 180 dereceye ayarlayın. O dereceye geldiğine emin olmadığınız sürece içine hiç bir şey koymayın ve kapağını hiç bir şekilde açmayın. 15 dakika oda sıcaklığında mayalamaya bıraktığınız hamurlarınızı fırına koyun ve 15-20 dakika pişirin. Fırınınızı kontrol etmek için açmayın, her açtığınızda bu fırının içinde 10-20 derece bir ısı kaybına sebep olacaktır. Grissinileriniz koyu sarısı olduğunda fırından alıp mümkünse bir telin üzerinde 5-10 dakika soğutun. Ve yenmeye hazır.
Keyifle yiyin…
Bu yazı, Monthly Fitness Dergisi için yazılmıştır.

takıp edın 

  • Instagram Clean
  • w-facebook

baska ne var 

bottom of page