top of page

Yesil Mandalina&Hayat ve Iklim Degisikligi


Benim için sonbahar diğer tüm aylardan ayrılır; yazın sıcağının geçtiği, renklerin solgunlaştığı, ruh halinin sıkılganlaştığı, yağmurların ve rüzgarların başladığı mevsimi seven çok insan olduğunu zannetmem. Ama ben kuru yaprak hışırtısını çok severim; doğanın ölümlü olduğunu hatırlatıyor.
Aslında vereceğim bir tarif bile sayılmaz, çünkü doğa o kadar büyüleyici ve güzel ki sunduklarını kullanmayı bilenler için dünya keyifle dolu bir yer olabilir.
Size güzel ve sulu yeşil mandalinaları anlatmadan önce başka bir şey söyleyeceğim. Biliyorum bunlar en azından politika kadar sıkıcı konular ve ne kadar yok sayarsak o kadar bizden uzak olacak diye hissediyoruz. Ama öyle değil... Dünya ölüyor, içinde yaşadığımız bizi besleyen toprağı öldürüyoruz. Her gün, planlı bir şekilde, hep daha kötüye gidiyoruz. Torunlarımızın içecek su bulamayabileceği bir gelecekten bahsediyoruz, 3000 yılından değil ne yazık ki...
Ömer Madra, 10 Derste Gezegenimiz ve Biz diye bir yeni ders yılı açış konuşması hazırlamış bizim için. 21 Eylül'de New York City'de büyük kitlelerin katılması beklenen bir iklim yürüyüşü yapılıyor. Hemen öncesinde "canımız biraz sıkılsa bile" okumanızı tavsiye ettiğim bir yazıdır.
Çocuklarınız yeşil mandalinanın ne olduğunu bilebilsin diye.
Yeşil mandalina çok kısa süreli manavlarda görebildiğimiz bir meyve. (En azından biz sefil İstabullular'ın) Kalın yeşil kabuğu, turuncu ve tatlı içi, kokusu... Biraz baştan çıkarıcı, öylesine baştan çıkarıcı ki insan başka bir şekle sokmak istemiyor onu.
O yüzden ben yeşil mandalinayı sadece dilimledim... Yalnızca dilimledim :)

Yarısını dilimleyip bir fırın tepsisine dizdim. Önce 110 derece de sonra arkalarını çevirip 80 derecede kuruttum onları. Ne yazık ki bu uzun süren bir işlem benim profesyonel fırınımda bile 2 saat sürdü, onun için bir kerede elinizden geldiğince fazla yapmaya çalışın. Fırını hiç açmayın, zaten düşük olan derece iyice düşecektir. Çevirdikten sonra olduğunuzu düşündüğünüzde fırını kapatın ve kapağı hiç açmadan sabaha kadar içinde kurumasına izin verin.
Kurutma işlemi bittiğinde hiç bir ek tada ihtiyaç olmayan muhteşem atıştırmalıklardı. Sulu ve lezzetli olan orta kısmı kuru ve çok lezzetliye dönüşmüştü. Ben yalnızca 3 tane yiyebildim, çünkü sevdiğim yamyamlardan Nurcan ve Ayşe 2 dakikadan kısa zaman içinde hepsini yedi.
Diğer yarısını ise buz kalıbına doldurdum. Üzerine su koydum veeee voilà... Limonata mevsimi bitmeden bir limonatayı aheste aheste soğutabilecek muhteşem buzların içinde artık.

takıp edın 

  • Instagram Clean
  • w-facebook

baska ne var 

bottom of page