top of page

Ev Yapımı Vanilya


Denemek istediğim bir brioche tarifi var, içinde pastacı kreması ve şekerli meyvelerle birlikte. Tam kendimi brioche yapmaya hazırlarken fark ettim ki "pastacı kreması" başlı başına incelenmesi gereken bir konu, özellikle püf noktasını bulana kadar onlarca tarif denediğim düşünülürse. Brioche'tan önce pastacı kreması yazmaya karar verdim ama bu sefer de önüme başka bir engel çıktı: VANİLYA!!!
Aslında kulağa çok kolay geliyor. Marketten vanilin ya da vanilya aroması almak kadar. HAYIR! Vanilya, vanilyadır ve hiç bir şey onun yerini tutmaz, denemek bile yersiz olur. Pasta şefi ya da pastane sahibi olmadığınıza göre özellikle bu kadar pahalıyken vanilyayı nasıl kullanabilirsiniz peki?
Yeni bir şey yazmadığımı ya da söylemediğimi farkındayım, ama bu blogu yazıyorsam bunu da yazmayı görev bilirim. Üstelik yapabileceğiniz en kolay şeylerden biriyken. Tüm ihtiyacınız olan:
4 adet vanilya çubuğu
500g şeker
Bıçak
1 adet temiz şişe
1 adet temiz kavanoz
1lt dilediğiniz alkol (Rom/Votka/Gin)
Blender / Mutfak robotu
VANİLYALI ŞEKER
Ben burada kendi yaptığım şekilde yapacağım, ama siz isterseniz 2 adet vanilya çubuğunu doğrudan şekere koyabileceğiniz gibi taneciklerini başka bir şey için kullanıp kabuklarını 500g şekere koyabilirsiniz.
Öncelikle vanilya çubuklarını boydan boya keserek vanilya taneciklerini çıkarın.

Şekerinizi ve vanilya çekirdeklerini mutfak robotuna koyup karıştırıyoruz. Ben kabuklarını da koymayı tercih ediyorum, sonra kullanırken elediğimde vanilya tanecikleri şekerle giderken parçalanmamış kabuklar elekte kalıyor.
Bir hafta ağzı kapalı beklettikten sonra vanilya koymanızı söyleyen her türlü tarife toz şeker yerine bu şekeri kullanabilirsiniz. Örneğin tarifte 200g şeker dediğinde 50g vanilyalı şeker 150g toz şeker kullanabilirsiniz.
P.S.: Dilerseniz vanilya tohumlarını şekere ilave edip kalan çubukları vanilya özütüne koyabilirsiniz. 2 adet vanilya çubuğu başlangıç için yeterli olacaktır.
VANİLYA ÖZÜTÜ
İki adet vanilya çubuğunu ve alkolü temiz bir şişeye koyun. Başlangıç için 2 adet vanilya yetse bile kullandıkça alkol eklediğinizde yeni vanilya çubukları da eklemeniz gerekir yoksa özütünüz seyrelecektir.
Bu yöntemi pek çok başka şey için de kullanabilirsiniz. Örneğin tariflerimden biri tarçın ya da badem özütü diyorsa endüstriyel kullanmak yerine ev yapımı özütler kullanmayı tercih ederim.
Not: Eğer pişirirken alkol kullanmakla ilgili endişeleriniz varsa bu konuda yapılmış bir araştırma var. En alttaki linkten yemek pişirirken alkol konusunu ingilizce olarak okuyabilirsiniz. Ama onun haricinde türkçe olarak özetleyeyim. Bu yüzdeler hangi durumda ne yüzdede alkol kaldığıyla ilgili bilgi vermektedir:
Ocaktaki sıcak yemeğin üzerine alkol döküp hemen almak %85
Alkolü tavada yakmak %75
Isı görmemiş bir gece dolapta kalmış alkol %70
İçine alkol koyulmuş ve pişirilmiş yiyecekler
15 dakika sonra %40
30 dakika sonra %35
1 saat sonra %25
2 saat sonra %10
2,5 saat sonra %5
Kaynak: University of Florida College of Health and Human Performance, USDA Nutrient Data Laboratory, Minnesota Nutrition Council

takıp edın 

  • Instagram Clean
  • w-facebook

baska ne var 

bottom of page