top of page

Reyhanlı Şeftali Sorbe


Gönül isterdi ki farklı farklı tatlılar yapayım, ama şu anda hamur işinin düşüncesi bile terletiyor beni. O yüzden buz ve meyve ikilisinden gitmeye devam edeceğim. Ama bu sefer dondurma makinası olmayanları da düşünerek dondurma değil sorbe tarifi vereyim dedim.

Yemeği şef pişirince mutfağı da restoranı zannediyor. Tamam yemek muhteşem oluyor kabulüm, ama alışverişten bir dönüyoruz, iki demet maydanoz, bir demet reyhan, bir demet dereotu... Bu kadarla duracağından değil de malzeme bulamadığından bu kadar alıyor, iyi ki biberiye ve kekik var bahçede en azından onlardan kurtuluyoruz. Tüm bunları ve bunun gibi onlarca şey alıp bir servet döktükten sonra hepsinin ucundan alıp buzdolabında çürümeye bırakıyoruz, çünkü bilmem farkettiniz mi burası restoran değil ev ve eğer 50 kişiye sigara böreği yapmayacaksam iki demet maydanozu neden alıyoruz. Sonuçta tüm bu malzemeler benim sapkın fikirlerimde kullanılmak üzere bana kalıyor.

İşte bu sorbe fikri de aynen böyle buzdolabında ağlak gözlerle bana bakan reyhanlardan çıktı. Elimin altında en uygun gin vardı, onu koydum olsa Archer's koyardım, ama ben kıvam açısından ekliyorum alkolü, siz aynı tarifi rahatlıkla alkolsüz yapabilirsiniz, özellikle aynı gün yiyecekseniz...

Ekipman:

Kesme tahtası

Bıçak

Kase

Mutfak robotu/blender

Tencere

Çorba kaşığı

Spatula/tahta kaşık

Boş plastik dondurma kutusu (isteğe bağlı)

Dondurma makinası (isteğe bağlı)

Malzemeler: *Yaklaşık 15 top dondurma için

500 gram çekirdekleri çıkartılmış şeftali

10 gram reyhan

250 gram su

100 gram şeker

1/2 lime

2 çorba kaşığı gin

Yapılışı:

1. Şeftalilerin çekirdeklerini çıkartıp 8-10 parçaya bölün. Ben kabuklarının verdiği dokuyu seviyorum onun için soymadım ama siz soyabilirsiniz.

2. Reyhanı bıçak ya da elle küçük parçalar haline getirin.

3. Bir tencereye su, şeker ve reyhanı koyup yarım lime ın suyunu içine sıkın kabuğunu da tencereye atın. Şeker tamamen eriyinceye kadar kaynatın ve ocaktan alın.

4. Şeftalileri içine atın, tencerenin kapağını kapatın ve soğuyana kadar bekleyin.

5. Oda sıcaklığına geldiğinde lime parçasını içinden alın, içine 2 çorba kaşığı gin ekleyip blenderdan geçirin.

6. Eğer kullanacaksanız karışımı dondurma makinasına alıp talimatlarına göre hazırlayın.

7. Dondurma makinanız yoksa karışımı tercihen plastik ve yayvan bir kaba alıp buzluğa koyun. Her 30-45 dakikada bir 4-5 saat boyunca karıştırın. Buzluğunuz da tıpkı fırınınız gibi kişiseldir, onun için ancak kesin bir süre vermek doğru olmaz. Buzlukta nereye koyduğunuz, açıp kapatma sıklığınız, buzluğun doluluğu süreyi etkileyecektir; zamanlama konusunu en iyi ilk seferinde gözlemleyerek çözebilirsiniz...

takıp edın 

  • Instagram Clean
  • w-facebook

baska ne var 

bottom of page