top of page

Şekersiz Yaban Mersinli Dondurma (Ballı)


Bazen kendime inanamıyorum. 24 Şubat Vacilando'nun doğumgünüydü ve o yazıyı yazmaya Mayıs ayında başladım... Ve asla bitmedi... Hala da bitmiyor. Yazılacak o kadar çok şey varmış ki. O asla bitmeyen yazıyı bir kenara ayırıyorum ve başka yazılara geçiyorum, çünkü başka türlü devam edemeyeceğime karar verdim.

Çok sıcak, çok sevimsiz, her sabahında gazete okumaya korktuğum bir yaz geçiriyoruz. Kendime -ara sıra unutsam da- sürekli tekrar ediyorum: Herkesin "yas"la başa çıkma yolu farklıdır. O yüzden bombalara, şehitlere, üzerimizde oynanan oyunlara rağmen sosyal medyada alakasız "post" lar gördüğümde sinirlenemiyorum. Herkes benim gibi olmak, benim gibi düşünmek zorunda değil. Ben de üzülünce mutfağa giriyorum: aklımı böyle dağıtıyorum, ama dışarıdan "Bak bu günde neler paylaşıyor, hiç umurunda bile değil." diyorlardır belki. Ben de başkaları için öyle diyorum önce, sonra diyorum ki: Herkesin yasla başa çıkma yolu farklıdır...

Hava 40 dereceyi gösterirken yemek yemesi pek kolay olmuyor. Hele ağır tatlıları hiç canım çekmiyor. O yüzden bol bol yoğurt, dondurma, meyve yiyorum. Benim şansım İstanbul'un ortasında meyve ağaçları olan bir bahçem var. Gerçi onlar bile biraz küsmüş gibi... Sanki hemen yanlarından 3. köprü yolunun geçirildiğini hissetmiş gibi.

Bu tarifi ilk bahçe karadutlarıyla denedim, ama şimdi taze yaban mersinlerinin yereli çıkmış fiyatları düşmüşken çok tavsiye ederim. Eğer dondurma makinanız varsa bu çok kolay bir tarif onun için lütfen iyi malzeme kullanın. Çünkü yediğiniz şeyin tadı teknik becerisinde değil malzemenin kalitesinde olacaktır.

P.s.: Yemeden önce fotoğraf çekmek gelmedi aklıma, sanırım bu yüzden asla iyi bir "food stylist" olamayacağım.

Ekipman:

Tencere

Kase

Spatula

Çırpıcı

Süzgeç

Derece

Streç film

Dondurma makinası

Malzeme:

125 gram krema

125 gram günlük süt

125 gram yaban mersini

40 gram bal

2 adet yumurta sarısı

1 bacak yıldız anason

1/4 tutam tuz*

10 ml creme de cassis**

* Yalnızca elinizde çok iyi deniz tuzunuz varsa kullanın. Ben fleur de sel kullanıyorum.

** İsteğinize bağlı olarak dondurmaya alkol koyabilirsiniz, donmasını zorlaştıracak ve hayalinizdeki dondurma kıvamını daha uzun süre koruyacaktır.

Yapılışı:

1. Krema, süt, yıldız anason, tuz ve balı tencerede kenarında baloncuklar oluşuncaya dek ısıtın.

2. Yumurta sarılarını bir kasede çırpın.

3. Sıvıyı yavaşça, bir ip gibi yumurtanın içine dökün ve dökerken hiç durmadan karıştırın.

4. Sıvıyı tencereye geri alın. Elinize bir derece ve spatula alıp ocağın altını yakın. Düşük derecede, spatulayla 8 çizerek 82C dereceye kadar karıştırın.

5. Bekletmeden sıvıyı süzgeç yardımıyla kaseye aktarın.

6. İçine yaban mersinleri ve creme de cassis ekleyin.

7. Kaseyi streç filmle kapatıp delikler açın. (Eğer delik açmazsanız ya da streç film ve sıvı arasında hava bırakırsanız, buharlaşan su yağmur olarak geri yağacaktır)

8. Bir gece dolapta bekletin.

9. Yaban mersinlerini püre haline getirip ya da olduğu gibi bırakarak dondurma makinanızın talimatlarına göre dondurmanızı hazırlayın.

Dondurmanızı 2-3 saat derin dondurucuda beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Tavsiyem en geç 3 gün içerisinde tamamını tüketmenizdir.

takıp edın 

  • Instagram Clean
  • w-facebook

baska ne var 

bottom of page