Yunanistan Ana Kara #1: Hudut ve Alexandroupoli (Dedeağaç)
GÜNCELLEME: 2016'dan beri verilen yeni ehliyetlerle Uluslararası Ehliyet ALMADAN, kendi ehliyetinizle sınırdan geçebilirsiniz.
Aslında bir Yunanistan seyahatini yazmaya 25 Kasım'da başlamışım ama asla bitirememişim. Arada iki kere daha gittik, yazı iyice karıştı. O yüzden gittiğimiz seferleri değil, şehirleri bölmeye karar verdim.
Yunanistan'a ilk gittiğimde çok önyargılıydım. Karanlık bir köşede bıçaklanabilirmişim gibi geliyordu. Gerçi artık herkes Yunan adalarına günü birlik kaçtığı için aslında ne kadar dostane oldukları hakkında az da olsa fikri vardır. Ama o zamanlarda hala pis bir hava var aramızda... Daha doğrusu pis bir hava filan yokmuş da bize öyle yansıtıyorlarmış. Hayatımda görmediğim dostane davranışı, misafirperverliği, Türkiye'den geldik diyince gözlerinin parlayıp bildikleri Türkçe kelimeleri arka arkaya sıralamaları gördüm orada... Ama elbette 10 yıl içinde bu durumu da tersine çevirmeyi başardık, oraya sonra geleceğim.
İstanbul'dan Yunanistan'a gitmeyi en sevdiğim yöntem trendi... Uzun ve biraz acılı bir gece yolculuğu ama kesinlikle keyifli... Sonra malum Yunanistan krize girdi, uluslararası tüm tren seferlerini kaldırdı, biz de arabaya terfi ettik.

Hudut... Ne güzel bir kelime... Biraz babaannemi hatırlatıyor, biraz da özgürlüğü... İkisini de çok severim...Tabelalarda her "Hudut" yazdığında bir heyecanlanıyorum... Bu sefer açtım "tdk"yı baktım yolda, hudut neden bu kadar çok hoşuma gidiyor diye; sınır dışında şu demekmiş: Son, uç. Ben anladım neden hoşuma gittiğini de anlatması zor...
Yunanistan'a tatile gitmek (hali hazırda vizeniz varsa), Türkiye'de bir yerlere gitmekten daha ucuz ve hızlı.
Yunan'a kendi arabanızla gitmek için şunlara ihtiyacınız var:
1.Schengen vizeli bir pasaport (Ya da yeşil pasaport)
2.Uluslararası ehliyet (Ya da yeni ehliyet)
3.Araba için yeşil sigorta
4.Yurtdışı çıkış harcı pulu ya da dekondu
*Yalnızca Yunanistan'a gidip gelecekseniz TRİPTİK lazım değil.
Eğer arabanız sizin değilse ruhsat sahibinin vekalet vermesi gerekiyor ya da o araç içinde bulunması gerekiyor. Sorunsuz bir sınır geçişi için kendi arabanızla gidin, uluslararası ehliyeti de ruhsat sahibi alsın. Uluslararası ehliyet yalnızca sınırdan geçerken soruluyor, bir de kötü durum senaryosunda kaza sonrasında sigorta şirketleri soruyormuş.
Vizeniz varsa ehliyet ve sigortayı Turing'den alabilirsiniz. Yurtdışı çıkış harcını bankadan pasaportunuzla beraber gidip 2 dakikada alabilirsiniz. Hala geçerli bir uluslararası ehliyetiniz varsa ve Turing' e gitmek istemezseniz, sigortanızı da bankadan alabilirsiniz. (Çok yapılmayan bir işlem olduğundan kontrol etmeli ve 1 hafta önce halletmelisiniz)
Yok diyorsanız ki "Yahu tam da Tekirdağ'a köfte yemeye gelmiştik, birden içimizde bir kıpırtı oldu. Pasaportlar da yanımızda, vizemiz de var; Yunan'a mı geçsek bir?" Korkmayın geçin... Vize dışındaki tüm belgeleri İpsala Sınır Kapısı'ndan temin edebilirsiniz. Biraz zaman alır, ama çok dolu değilse sınır, alır geçersiniz...
Aslına bakarsanız bütün bu yolcuğun bence tek bir kısmı var, o da İstanbul'dan çıkabilmek ve İstanbul'a girebilmek. İstanbul il sınırına ulaşmamız ve il sınırından Kavala'ya ulaşmamızın eşit zaman aldığı yolculuklar yaptık ne yazık ki.